Kizárólagos kedvezmények szolgáltatásainkra
Fizikoterápiás kezelések

inkontinencia

A vizeletelcseppenés, vizeletelfolyás (orvosi nevén vizeletinkontinencia) minden országban "népbetegség méretű" tömegeket érint. Az orvoshoz fordulók aránya igen csekély mértékű, annak ellenére, hogy az inkontinencia az esetek döntő többségében jól kezelhető, sokszor teljesen meggyógyítható. Nem betegségről, hanem egy állapotról van szó, melynek számos kiváltó oka lehetséges.

Okok

Az egészséges, erős gátizomzat tartja a húgyutak szerveit, és egyben zárva is tartja a húgyhólyagot. Ha ezek az izmok veszítenek erejükből és rugalmasságukból, akkor vizeletszivárgás lép fel. A gátizmok meggyengülésének különféle okai lehetnek. Egyrészt örökletesen is vannak gyengébb gátizomzatúak, akiknél egy váratlan tüsszentés már fiatal korban is egy-egy csepp vizelet távozásával járhat. Ezen kívül a testsúlyfölösleg is megterhelheti a gátizomzatot.
A terhesség és szülés, különösen az elhúzódó vagy gyenge fájásokkal járó szülés szintén hozzájárulhat az inkontinencia megjelenéséhez. Rejtett inkontinenciát sajnos nem kellő körültekintéssel végzett nőgyógyászati beavatkozások, műtétek is előhozhatnak. A menopauza idején beköszöntő hormonális változások - az ösztrogén- és progeszteronszint csökkenés - megváltoztatják a medence- és hastájék izmainak állapotát, ami ugyancsak előidézheti az inkontinenciát.
A férfiaknál a prosztata-betegségekben (megnagyobbodás, gyulladás, rák) szenvedőknél gyakori. A húgyhólyag a testmozgás hiányával, a gátizomzat edzetlenségével is összefüggésben lehet, és ez alól nem kivételek a sportolók sem, főként, ha hasizmaik aránytalanul erősebbek, mint a gátizomzatuk.
Az inkontinencia öt formáját különböztetjük meg:

  • Terheléses ("stressz") inkontinencia: fizikai terhelés hatására (köhögés, tüsszentés, emelés stb.) következik be a vizeletvesztés.
  • Késztetéses ("sürgősségi") inkontinencia: a vizeletvesztés fizikai aktivitástól függetlenül, parancsoló, nem elnyomható vizelési inger miatt következik be. Sokszor gyakori nappali és éjszakai vizeletürítések is kísérik.
  • Kevert inkontinencia: a két előbbi forma kombinációja.
  • Reflex inkontinencia: neurológiai betegségek, sérülések miatt a gerincvelői és az agyi vizelési központok közötti koordinált működés megszakad, és a hólyag működése automatikussá válik, úgynevezett automata hólyag alakul ki, mely bizonyos hólyagtérfogat elérésekor, vizelési inger jelentkezése nélkül reflexesen kiürül.
  • Túlfolyásos inkontinencia: Nem valódi inkontinencia, hanem a vizeletrekedés olyan formája, amikor a vizeletáramlási akadály (leggyakrabban férfiak prosztata nagyobbodása) miatt kiürülni nem képes hólyagból a hólyagkapacitás feletti vizeletmennyiség cseppekben távozik.

Az inkontinencia kezelése az esetek nagy részében gyógyszeres, vagy fizikoterápiás kezeléssel megoldható. A tünetek kezelését medencefenék- és gátizom-tornával, valamint a túlsúly leadásával érdemes kezdeni, hiszen ez utóbbi az egyik legalapvetőbb rizikófaktor, és hajlamosító tényező. A torna és a normál testsúly egyben a megelőzés alapkövei is.

A mélyebben fekvő záró izmok megerősítését segíti a szelektív ingeráram alkalmazásával végzett kezelés, melynek következtében a vizelet csepegése megszűnik, így a komfortérzet is  visszatér. A kezelés hatékonyságát jelentős mértékben fokozza a korábban említett intimtorna. Műtéti beavatkozásra csak konzervatív kezelésre nem javuló esetekben kerül sor.

Rozmánné Gál Éva - fizikoterápiás asszisztens

SPAuza Medical Wellnessház, Szentendre: gyógytorna, manuálterápia, fizikoterápia, reumatológia, belgyógyászat, dietetika

Elektroterápiás kezelések
Inkontinencia kezelés
Hidroterápiás kezelések
Cryoterápia
Denevérpad

SPAuza Medical Wellnessház | Szentendre, Sas utca 11. | www.spauzawellness.hu | info@spauzawellness.hu | Telefon: 26/303-673
Az oldal tartalmának és képanyagainak másolása, kizárólag csak az üzemeltető előzetes engedélyével lehetséges.